Wednesday, 27 February 2019

Usaha Aku untuk Hamil (TTC Journey)

Assalamualaikum.


Dulu sebelum kahwin, aku pernah buat timeline hidup. Umur berapa nak kahwin, umur berapa nak ada anak, nak anak berapa orang, nak setiap anak lahir selang berapa tahun. Aku target nak kahwin umur 25 dan nak honeymoon setahun dan baru nak ada anak. Alhamdulillah, kalau ikut birthday aku bulan Disember, memang umur 25 tahun aku kahwin. Dan semua planning ni, aku dah bincang dengan husband masa kitorang couple lagi.

Tapi dah dekat nak kahwin, tiba-tiba tunang nak cepat-cepat ada anak pulak lepas kahwin. Then ada kawan nasihat, orang sekarang susah dapat anak. Ramai yang dah lama kahwin pun tak dapat anak. So, better jangan planning. Terima je kalau Allah nak bagi. 

Bila dah kahwin, kami suami isteri terpaksa PJJ dengan setiap minggu aku yang akan balik kampung sebab suami kerja di Ipoh dan aku kerja di KL. Nasib baik parents kami dua-dua dekat Ipoh juga. So masa tu fikir biar la dulu pasal anak. Family pun faham. But yes, kita tak boleh tutup mulut orang yang selalu bertanya. Dan bila dah nak dekat setahun kahwin, baru aku teringat balik timeline nak ada anak lepas setahun kahwin. So, bermula la perjalanan aku untuk TTC. So kat sini aku cerita apa yang aku buat dalam usaha nak dapatkan zuriat.       



1. Track waktu subur

Aku rasa semua orang yang dah kahwin memang wajib ada APPS PERIOD TRACKER dalam handphone masing-masing kan. Sebelum kahwin dulu aku tak pernah kisah pun masa period or masa subur bagai. Lepas kahwin dan TTC, baru aku tahu kepentingan Apps ni untuk tengok waktu subur kita.

Ni apps Period Calendar yang aku pakai. Banyak je apps lain yang boleh pilih.
Tapi yang ni senang sikit.


2. Ujian Kesuburan

Aku start TTC selepas 7 bulan berkahwin iaitu November 2017. Itu pun sebab ikut kawan. Masa tu kawan aku  memang tengah usaha nak anak sebab dia kahwin awal sikit dari aku kahwin. Kakak Ipar dia suggest pergi Poliklinik Shaik di Bandar Sunway untuk test kesuburan. Kawan aku pergi dulu dan lepas dia cerita pengalaman dia, aku pula pergi klinik tu. Kalau buat test kesuburan kat klinik ni tak mahal sangat pun, sekali pergi untuk ubat dan consultation ada yang bawah RM100. Paling mahal pun tak sampai RM150.

Untuk ujian kesuburan, kita akan diambil sampel darah 2 kali iaitu pada hari kedua period dan hari ke 21 selepas period. Dr. Haslina sangat baik dan akan explain setiap satu perkara dengan cara mudah tapi details.


Untuk ujian darah pada hari kedua period, Doktor akan tengok dua jenis hormon iaitu PSH dan LH bagi melihat status telur kita subur atau tidak. Untuk ujian ni, salah satu dari hormon aku rendah. Dr. Haslina terangkan dengan cara mudah, bila kita meningkat dewasa sepatutnya telur subur akan lebih banyak dari telur yang tidak subur. Tapi telur subur dan tidak subur aku adalah sama banyak menyebabkan kebarangkalian untuk telur tidak subur terpilih menjadi matang adalah tinggi.


Yes, masa ni aku dah down. Yela, aku pergi buat ujian ni pun sebab nak follow kawan je tapi end up result kawan ok, result aku pulak tak ok.



Untuk ujian darah hari ke 21, lagi sekali result aku tak ok dimana telur subur yang menjadi matang adalah sikit. So, aku proceed dengan rawatan.

Rawatan awal dari Dr. Haslina hanya perlu makan ubat untuk 3 cycle period. Tapi ubat tu perlu dimakan ikut hari mengikut cycle period. Ini juga jadi masalah untuk aku sebab aku tak suka hidup yang hari-hari kena makan ubat dan masa ni aku selalu keluar outstation, so susah aku nak pergi ambil ubat setiap bulan. Aku hanya bertahan ambil ubat untuk 2 cycle je lepas tu tak pergi dah sebab outstation lama. Masa ni dah pasrah dah, tunggu je la bila Allah nak bagi rezeki.

Kawan aku pulak dia makan ubat sampai habis 3 cycle tapi salah 1 hormon dia masih tak ok dan Dr. Haslina rujuk ke HUKM untuk rawatan susulan.



Ubat Progyluton untuk makan 3 cycle period untuk bagi telur kita subur. Lagi 1 ubat Clomid untuk bagi telur matang.  


3. Pergi Umrah

Lepas ujian kesuburan tu, hidup aku busy dengan kerja dan outstation sampai takde masa nak fikir pasal anak lagi. Then April 2018, genap setahun kahwin, suami bawak pergi umrah. Dekat sana memang aku banyak berdoa untuk dapat zuriat. Suami pun sama. Dan asyik sebut 'nanti anak kita keluar mesti mata biru'. Harap-harap makbul la doa dia dapat anak mata biru.


4. Supplement

Supplement ni aku tak makan pun. Aku baru nak try makan shaklee sebab tengok feedback macam ok untuk orang yang TTC. Then aku tanya kawan aku yang pernah makan shaklee. Dia cakap supplement ni memang akan ada long term effect so better jangan makan. Ok, terus tak jadi. Tapi kawan aku nasihatkan supaya pergi berurut. 


5. Solat Taubat

Benda ni terlintas kat fikiran aku secara tiba-tiba. Adakah kami suami isteri tak dapat zuriat lagi sebab dosa-dosa kami yang lalu. Mungkin Allah sedang uji kami dan nak kami bertaubat dulu. Yela, kami dah bercinta almost 8 tahun sebelum kami berkahwin. Selalu keluar dating, malam-malam bergayut telefon, tak jaga ikhtilat lelaki perempuan. Mungkin doa-dosa lepas yang menyebabkan Allah sukarkan kami untuk dapat zuriat. So, masa ni aku ajak husband aku buat solat taubat.


6. Berurut

Alhamdulillah, ini usaha ke-6 aku untuk TTC dan Allah perkenanan doa aku. Aku pergi berurut bulan Jun 2018. Dan masa ni sama juga, ikut kawan. Ye, kawan aku yang pergi klinik tu juga. Dia pergi mengurut dulu dan makcik tu cakap dia ada gastrik. Makcik tu ubat gastrik dia dulu. Second time dia pergi untuk ubat gastrik tu, aku ikut dia untuk mengurut. 


Untuk mengurut dekat makcik ni, seeloknya pergi time period. Tapi aku tak tahu dan aku pergi masa baru lepas habis period. Masa makcik tu urut, dia cakap rahim aku senget sebelah. Mungkin sebab selalu angkat berat belah kanan (Memang aku pakai handbag belah kanan dan selalunya handbag perempuan kan kalah berat batu bata). Makcik tu urut perut aku untuk betulkan kedudukan rahim balik. Yang bagusnya makcik ni, sambil dia urut dia akan berdoa atas nama kita binti mak kita. Contohnya, 'Ya Allah, betulkanlah kedudukan rahim Siti binti Salmah agar dia mendapat zuriat'. 




Dan lepas makcik tu urut betulkan rahim, 4 hari perut aku sakit macam baru lepas kena tumbuk. Dan bulan tu, aku perasan masa cycle subur aku ada keluar keputihan jernih. Sebelum ni keputihan keruh je. Dan Alhamdulillah, bulan tu aku tak datang period dan terus lekat. After 1 year and 3 month married. 

Dan kawan aku tu pun menyusul pregnant juga sebulan lepas tu. Eh bukan kawan yang tu je. Lagi 2 orang kawan aku pun pregnant juga lepas pergi mengurut kat makcik tu atas izin Allah

So kalau ada pasangan yang masih berusaha untuk pregnant, boleh ikhtiar mengurut dengan makcik ni. Rumah dia dekat Taman Universiti Seri Kembangan. Orang panggil Moksu. 
.
.
.
.

Alhamdulillah, sekarang kandungan aku dah masuk 7 bulan. Dan bakal mendapat baby 2019. Aku doakan semua pasangan yang sedang dalam usaha untuk mendapat zuriat dipermudahkan semua urusan dan akan mendapat berita gembira tidak lama lagi. Aminn.




Thursday, 22 September 2016

Setiap Hari Akan Berakhir

"Whats keep u going?" 
I was once asked my boss this question.

I expect an answer like.. keep urself motivated. Or betulkan niat. Or banyakkan bergaul dgn org positif. Etc etc..

But her answer.

What keeps u going?
- "Setiap hari akan berakhir"

Jawapan yg selalu teringat2 di kepala.
.

Semalam again berbuka dlm kereta.
Still tak manage nak berbuka kat rumah walaupun setiap pagi bercita-cita.

But the best part is..
Setiap hari yg aku rasa mcm terlepas berbuka kt rumah tu, Allah bagi chance utk tengok view yang sangat cantik sepanjang dalam kereta.

Langit dan awan pada waktu-waktu hampir berbuka, that view is priceless.

Though semalam i was too tired with headaches,
When i saw the sunset, 
Hilang penat.

And asyik terngiang-ngiang kata-kata yang aku pernah dengar dulu.

"Setiap hari akan berakhir"
.

Kadang-kadang at time, kita bangun pagi rasa malas nak memulakan hari, We are lack of motivation, we are depressed, bla bla..

Kadang nak pergi hospital pun ada rasa malas nak menghadap benda yang menstresskan. Hohoo.

Mungkin sebenarnya kita, mungkin sebenarnya aku lupa bahawa "Setiap hari akan berakhir".
.

Every bad day will come to its end.

Same goes to a good day, sehappy seberjaya mana pun kita pada hari tu, it will come to its end.

Setiap hari akan berakhir.
Be it a good day, or a bad day.
.

It just a sign that tak ada benda sedih yang kekal, 
And tak ada benda gembira yang kekal.
.

It just another sign that tak ada yang kekal pun di dunia.

Even dunia sendiri pun tak kekal,
Apatah lagi isi isinya?
.

Sebab tu dunia ni isn't a place to be too sad or too happy.
Because its temporary.
.

So why focus too much on temporary things? 
Yang kita tahu it will finally come to its end one day.

.

Semalam consult sorang mak yang nak AOR kan baby dia.
Anak NNJ.
Bilirubin high 265.

"Puan faham tak apa risiko yang akan berlaku kalau puan nak jugak blk rumah?"

Dia insist nak jugak balik.
Sbb transportation and social problem.

I did explain about ET, kernicterus etc.
She nodded.

"Jangan sebab sehari yang puan rasa susah ni, anak puan susah selama lamanya. For the rest of her life".

I keep on saying n saying this.
Explained the worse thing could happen.

Takkan sebab transport problem sehari dua ni, dia nak anak tu cacat seumur hidup?
.

Kadang manusia ni terlalu fikir pada susah sehari dua ni tanpa fikir tentang apa long term effect yg selama lamanya.
.

We are too focus on dunya and we forget akhirat.

Kita fokus pada yang akan hancur lebur,
Sedangkan apa yang kekal menanti kita lupa.

Kita lupa,
"Setiap hari akan berakhir"

Kita lupa,
Yg dunia ni sendiri pun akan berakhir.
.

Dari Ibnu Umar radhiallahuanhuma berkata : Rasulullah saw memegang bahu saya seraya bersabda : “Jadilah engkau di dunia seakan-akan orang asing atau pengembara” (HR bukhari)

.

May Allah keep our heart safe and put us among the righteous.

Semoga dapat pahat kuat-kuat dalam kepala.
Ada yang lebih kekal di sana.
Lalu untuk apa terlalu memikirkan dunia?

________________________________________________________________________

Cerita inspirasi yang diambil dari Facebook.


Wednesday, 13 July 2016

22 TANDA-TANDA ANDA SUDAH MENJADI HAMBA DUNIA


22 TANDA-TANDA ANDA SUDAH MENJADI HAMBA DUNIA

1. Anda tidak bersiap-siap saat waktu solat akan tiba.
2. Anda melalui hari ini tanpa sedikit pun membuka lembaran Al-Qur'an lantaran Anda terlalu sibuk.
3. Anda selalu berfikir setiap waktu bagaimana caranya agar harta Anda semakin bertambah.
4. Anda marah ketika ada orang yang memberikan nasihat bahawa perbuatan yang Anda lakukan adalah haram.
5. Anda terus menerus menunda untuk berbuat amal soleh. “Aku akan mengerjakannya besuk, nanti dan seterusnya.”
6. Anda sangat kagum dengan gaya hidup orang-orang kaya.
7. Anda selalu bersaing dengan orang lain untuk meraih cita-cita duniawi sehingga terabaikan amal ibadah
8. Anda tidak merasa bersalah saat melakukan dosa-dosa kecil.
9. Anda tidak mampu untuk segera berhenti berbuat yang haram, dan selalu menunda bertaubat kepada Allah.
10. Anda tidak kuasa berbuat sesuatu yang diredhai Allah sekiranya perbuatan itu boleh mengecewakan orang lain.
11. Anda sangat menumpukan perhatian terhadap harta benda yang sangat ingin Anda miliki.
12. Anda merencanakan kehidupan hingga jauh ke hadapan.
13. Anda menjadikan aktiviti belajar agama sebagai aktiviti pengisi waktu luang saja, setelah sibuk berkerjaya
14. Anda memiliki teman-teman yang kebanyakannya tidak bisa mengingatkan Anda kepada Allah.
15. Anda menilai orang lain berdasarkan status sosialnya di dunia.
16. Anda melalui hari ini tanpa sedikit pun memikirkan kematian, bahkan anda benci pada mati dan tidak ingin memikirkannya
17. Anda meluangkan banyak waktu sia-sia melakukan sesuatu yang tidak bermanfaat bagi kehidupan akhirat.
18. Anda merasa sangat malas dan berat untuk mengerjakan suatu ibadah.
19. Anda tidak kuasa mengubah gaya hidup Anda yang suka berfoya-foya, walaupun Anda tahu bahawa Allah tidak menyukai gaya hidup seperti itu.
20. Anda diberi nasihat tentang bahaya memakan harta riba, akan tetapi Anda beralasan bahawa beginilah satu-satunya cara agar tetap bertahan di tengah kesulitan ekonomi.
21. Anda ingin menikmati hidup ini sepuasnya-puasnya
22. Anda sangat perhatian dengan penampilan fisik Anda.

Moga sama-sama kita berubah supaya tidak menjadi hamba dunia :)

Sunday, 12 June 2016

Reminder Letter

 

You’ve spent so many years looking forward to this phase of your life. And it always looked so cool. So glamorous. So filled with love and laughter.

Yet here you are. With knowledge that it’s anything but.

It’s messy buns and messier lives. It’s baggy shirts and overflowing laundry bags. It’s a lot of work and never enough money. It’s freedom with responsibilities. And life is no longer what it seemed.


Different people are doing different things.


Your best friend’s getting married. Your old classmate is killing it with success. Your ex is happy in love. Your old mate is drowning in drugs. Different people are doing different things. But not you. You’re just existing. You’re getting through everyday a little better than the last. But then you have days where you can’t get up at all.

You spend your Friday evenings holed up in a corner because you’re too responsible to drink your night away. Too control freakish to lose yourself to someone else’s tunes. But somehow, this isn’t enough. This life you’re living doesn’t feel complete. Loneliness wraps around you like a blanket you love and you wonder where you went wrong. Why you became different to everyone else.

“Did I do too much too soon? Did I not do enough? Was there a reason why it was never me? Is this going to be the rest of my life? Alone? Unsuccessful? Filled with dreams that never come true?”

And your hands reach out to your phone. One text. One call. To that someone who might make you feel pretty. Who might make you feel important. And your need takes over.

The need to feel accepted. To feel appreciated. To feel adored. To feel loved.

And it is so strong, you forget your sanity for a few minutes of flattery. You lessen your worth for dishonest words. The hurt in your heart, camouflaged. If only for a few seconds.

But it’s never enough. And when you wake up, it’s worse. The hammering of your heart so loud in your ears. A memory of last night frustratingly haunting. Yet another mistake. Yet again.

You scream hateful words to yourself. When will I ever learn? You go over those messages. Those conversations. How you fell right back into a ditch when you knew better. Just for a moment, you wish you weren’t yourself.

And in that moment, read these words:


Breathe. It’s not so bad. You think I don’t understand. But I do. Because I’m there, too. I’ve made that call. I’ve texted that wrong person. I’ve woken up with regrets. I still do. I’ve felt the need to be held. I’ve felt that silent green monster towards a friend in love.
Yes, we all make those mistakes. And we all think nobody else does. But they do.

So please, don’t hate yourself. And don’t stop. Don’t stop loving with all you have. Don’t stop wishing on every shooting star. Don’t stop dreaming of fairytales and being as amazing as Malala Yousafzai. You might not always get there, but don’t stop.

You have so much left to do. You have a world filled with life waiting to happen. You have books to be read. Steps to be taken. Places to see. People to meet. You haven’t lived half your life yet. There’s so much ahead. And in ten years, when you look back, you’ll wish you were here again.

So don’t waste it wallowing in your own sadness. Don’t lose yourself to your self-pity and non-existent boundaries. Use everyday. And I don’t mean spend thousands of dollars and visit the North Pole. I know how you’re struggling to make ends meet.

Do the simple things. Stop procrastinating. Take a walk with nature. Go to the gym. Read your favorite book for the millionth time. Watch a movie. Write your novel. Sketch until you’re better than the best. Eat like you’re dying tomorrow. And most importantly, make mistakes. Your heart will heal. But today will never be back again. Don’t live with “Could-have-been’s.” Take chances.


And ALWAYS ALWAYS ALWAYS remember – It’s okay to be alone.

There is time to let your life revolve around someone else. But today, let it revolve around you.

Not because you can’t find someone. Not because you can’t be loved.

But because you deserve to wake up with a smile. You deserve to live life. To make memories so wild, you’ll be the coolest grandparent they’ve ever known.

Breathe. It’s only your mid-20’s.

You’re going to be alright.

By Poornima Baskar

#copied

Saturday, 28 May 2016

Makin besar periuk, makin besar keraknya

Do you ever heard this pepatah? Makin besar periuk, makin besar keraknya?

Kalau ikut kamus dewan, pepatah ni bermaksud semakin banyak pendapatan, semakin banyak pengeluarannya.


Semenjak berkerjaya, I really feel this pepatah is very true. Yela, masa belajar periuk kita kecil je, kita tak dapat income sendiri, so kita tak ada nak pakai kereta la, nak bersolek la, nak pakai barang branded la, kerak pun sikit. Tapi bila dah bekerja dah ada income sendiri, mula la nak beli kereta, nak pakai barang branded, nak pasang aircond kat bilik sendiri dan macam-macam lagi. Masa ni kan periuk kita dah besar, kerak pun makin besar. 

Sama la dengan beli kereta. Kalau beli kereta kecil, minyak jimat, maintenance tak tinggi. Tapi bila beli kereta besar, kerak pun jadi besar la.


Recently, I bought a brand new phone. Then someone ask me to send some pic that I take but I told him that my data is low. Then come this statement 'apa guna hanfon mahal kalau tak ada data'. 

Did you feel me? *sakitnya tuh disini*


Then I realize, kita manusia nak jadi kaya hidup senang lenang dan selalu jeles tengok orang kaya. Padahal kita tak tahu yang sesetengah orang yang nampak kaya ni sebenarnya lagi banyak hutang dari aset. 

So bersyukur lah kita dengan apa yang kita ada sekarang. Hidup di bawah kemampuan jangan disebabkan nak menunjuk, hidup dalam beban hutang.

*Self note untuk diri sendiri juga*




Tuesday, 3 May 2016

Pesta Buku Antarabangsa 2016


Pesta Buku Antarabangsa 2016 sedang berlangsung di MAEPS Serdang sehingga 9 Mei 2016. Mungkin ada yang tidak tahu dimana lokasinya, just cari MARDI dan lokasinya terletak di dalam bangunan paling besar di MARDI.


This is my first time to this big book event. This visit is unplanned but I managed to grab 2 books at only RM10. 


 


Since I left my study, I am obsessed with motivation and money management book. Novel and story book are not in my list anymore. *Faktor penuaan mungkin*. I will try to write a review for motivation book that I have. Hopefully I manage to do that so that I can share my knowledge and at least my blog have benefit to be read. 


So who like motivation book please raise up your hand? Please give me courage to write and stay tuned. 😊


Tuesday, 26 January 2016

5 Tips Membentuk Anak Positif Dalam Kehidupan


Tips ini saya ambil dari TheVocket yang menceritakan pasal anak dia lukis gambar perompak dan bagaimana ayah dia bertindak balas supaya anaknya melukis gambar yang lebih baik. 
1. SOLAT – Oh, semua ibu bapa muslim tahu perkara ini, tetapi mewajibkannya ke atas anak-anak sangat menguji kesabaran. Sekali suruh, masih leka bermain.
Dua kali suruh, duduk main buih sabun dalam bilik air, tiga kali suruh, berjam-jam memakai telekung, kali keempat disuruh baru kelihatan sedang solat, itupun, rukuk sujudnya laju teramat.
Rakan ibu bapa, baiknya kita sama-sama sabar. Solat adalah asas keamanan, keselamatan, dan keyakinan bahawa ada ‘kuasa Maha Hebat’ yang akan membantu dalam setiap kesulitan. Solat adalah talian hayat mereka ‘bersama’ Allah, mudah-mudahan mereka mengerti nanti.
2. KEBAIKAN HARI INI – Kebiasaannya kita akan bertanya, Bagaimana sekolah hari ini? Belajar ok tak hari ini? Ada kerja rumah tak hari ini? Tambah satu lagi soalan, “Apa benda baik yang dah buat hari ini?” Galakkan mereka mencari kebaikan yang telah dilakukan.
Hatta menolong cikgu memadam papan putih sekalipun, apa sahaja kebaikan yang dilakukan, berikan pujian atas kejayaan melakukan kebaikan. Biarkan mereka bangga atas kebaikan dilakukan. Penghargaan atas kebaikan akan meyakinkan mereka untuk terus melakukan kebaikan.
3. TIADA RUNGUTAN – Terapkan peraturan tiada rungutan di dalam rumah, kecuali ada solusi kepada masalah itu. Siapa yang tidak boleh merungut dalam rumah? Semua sekali termasuk kita ibu bapa.
Setiap kali berdepan masalah, ajar mereka menjadi ‘penyelesai’ bukan ‘perungut’. Lama kelamaan, mereka akan melihat masalah adalah ruang dan peluang melakukan perubahan serta bertindak positif.
Saya teringat kisah seorang rakan di FB yang ‘sakit hati’ melihat longgokan sampah di kawasan sekolah. Daripada merungut dan mencari pihak untuk disalahkan, dia mengajak anak-anak mengutip sampah dan membersihkan tempat itu. Sangat bersih! Tabik spring!
4. JADI HERO – Jon Gordon, penulis buku ‘bestseller’ The Shark and The Goldfish menganjurkan formula ‘jerung positif’, E + P = O. Buku tersebut menceritakan kisah ‘jerung positif’ yang mengajar ikan emas bagaimana mengatasi ketakutan kepada perubahan dan belajar mencari makanan.
Menurut ‘Jerung positif’, kita tidak boleh mengawal (E) ‘Events’, tetapi boleh mengawal respon (P) ‘Positive’ kepada ‘event’ yang berlaku dan respon kita menentukan (O) ‘Outcome’. Formula ini membantu mengubah ‘locus of control’ atau sudut fikir anak-anak.
Mereka berubah dari menganggap diri sebagai mangsa keadaan kepada ‘saya adalah hero’ yang menyelamatkan keadaan. Minda akan berfikir, “Apa saya boleh buat?”. Mereka akan menukar cabaran menjadi peluang dan mengubah perkara buruk kepada kebaikan. Mereka kekal optimis sepanjang masa.
5. SYUKUR – Kajian menunjukkan syukur dan ‘tension’ tidak boleh wujud serentak dalam diri manusia. Benarlah apa yang difahami dari Al-Quran, mereka yang bersyukur adalah orang yang bahagia. Orang yang bahagia akan sentiasa positif.
Selain kita, anak-anak kita juga ada masalah sendiri yang menimbulkan tekanan. Mereka boleh saja tertekan apabila melihat rakan-rakan baik semuanya memiliki ‘ipad’ masing-masing. Nampak kecil bagi kita, tetapi tekanan menggunung bagi mereka.
Ajari mereka untuk bersyukur. Setiap hari, cari 3 perkara yang perlu disyukuri. Galakkan mereka menulis kesyukuran ini di dalam blog, FB, atau ceritakan semasa makan. Setiap kali mereka tertekan, ingatkan mereka pada erti kesyukuran.
-
Yang paling penting ialah seawal mana didikan yang diberikan kepada anak-anak. Jikalau anak dah besar baru ingin dibentuk, proses didikan mungkin akan lebih susah. Mengikut kata orang tua-tua, melentur buluh biarlah dari rebungnya.