Thursday, 22 September 2016

Setiap Hari Akan Berakhir

"Whats keep u going?" 
I was once asked my boss this question.

I expect an answer like.. keep urself motivated. Or betulkan niat. Or banyakkan bergaul dgn org positif. Etc etc..

But her answer.

What keeps u going?
- "Setiap hari akan berakhir"

Jawapan yg selalu teringat2 di kepala.
.

Semalam again berbuka dlm kereta.
Still tak manage nak berbuka kat rumah walaupun setiap pagi bercita-cita.

But the best part is..
Setiap hari yg aku rasa mcm terlepas berbuka kt rumah tu, Allah bagi chance utk tengok view yang sangat cantik sepanjang dalam kereta.

Langit dan awan pada waktu-waktu hampir berbuka, that view is priceless.

Though semalam i was too tired with headaches,
When i saw the sunset, 
Hilang penat.

And asyik terngiang-ngiang kata-kata yang aku pernah dengar dulu.

"Setiap hari akan berakhir"
.

Kadang-kadang at time, kita bangun pagi rasa malas nak memulakan hari, We are lack of motivation, we are depressed, bla bla..

Kadang nak pergi hospital pun ada rasa malas nak menghadap benda yang menstresskan. Hohoo.

Mungkin sebenarnya kita, mungkin sebenarnya aku lupa bahawa "Setiap hari akan berakhir".
.

Every bad day will come to its end.

Same goes to a good day, sehappy seberjaya mana pun kita pada hari tu, it will come to its end.

Setiap hari akan berakhir.
Be it a good day, or a bad day.
.

It just a sign that tak ada benda sedih yang kekal, 
And tak ada benda gembira yang kekal.
.

It just another sign that tak ada yang kekal pun di dunia.

Even dunia sendiri pun tak kekal,
Apatah lagi isi isinya?
.

Sebab tu dunia ni isn't a place to be too sad or too happy.
Because its temporary.
.

So why focus too much on temporary things? 
Yang kita tahu it will finally come to its end one day.

.

Semalam consult sorang mak yang nak AOR kan baby dia.
Anak NNJ.
Bilirubin high 265.

"Puan faham tak apa risiko yang akan berlaku kalau puan nak jugak blk rumah?"

Dia insist nak jugak balik.
Sbb transportation and social problem.

I did explain about ET, kernicterus etc.
She nodded.

"Jangan sebab sehari yang puan rasa susah ni, anak puan susah selama lamanya. For the rest of her life".

I keep on saying n saying this.
Explained the worse thing could happen.

Takkan sebab transport problem sehari dua ni, dia nak anak tu cacat seumur hidup?
.

Kadang manusia ni terlalu fikir pada susah sehari dua ni tanpa fikir tentang apa long term effect yg selama lamanya.
.

We are too focus on dunya and we forget akhirat.

Kita fokus pada yang akan hancur lebur,
Sedangkan apa yang kekal menanti kita lupa.

Kita lupa,
"Setiap hari akan berakhir"

Kita lupa,
Yg dunia ni sendiri pun akan berakhir.
.

Dari Ibnu Umar radhiallahuanhuma berkata : Rasulullah saw memegang bahu saya seraya bersabda : “Jadilah engkau di dunia seakan-akan orang asing atau pengembara” (HR bukhari)

.

May Allah keep our heart safe and put us among the righteous.

Semoga dapat pahat kuat-kuat dalam kepala.
Ada yang lebih kekal di sana.
Lalu untuk apa terlalu memikirkan dunia?

120616
#hujan

No comments:

Post a Comment